In  Блог

Шопинг терапията

By janetaladyvip | Comments: 0 | 19.03.2018

Ходенето на пазар като метод за справяне със стреса на пръв поглед е съчетаване на полезното с приятното. Но това е само привидно. Шопинг терапията като средство за психическо разтоварване и лечение на депресии все повече се разпростанява в консуматорското ни общество. В известен смисъл това е пристрастяване като алкохолизма или хазарта например. И това “заболяване” като че е валидно повече за женската половина от човечеството. Въпреки това по последни проучвания мъжете също не изостават. Силният пол не по-малко обича да пилее с размах време и пари. Покупките често са доста по-скъпи и разточитлени и от женските.

Шопинг терапията е модерен феномен, който завладява все повече хора. Казано просто, шопинг терапията е излишно потребление като форма на терапия, за да запълним празнотата от незадоволени потребности. Някои хора отиват да пазаруват, защото са оттегчени, депресирани или стресирани. Други предприемат шопинг терапия, защото имат подсъзнателно желания за нещо повече; може би защото имат усещането, че животът им е празен, без съдържание, и се опитват да го запълнят с материални придобивки. Купуването на разни материални неща ги кара да се чувстват богати. Има и други, които са изкушени от светлини, звуци, ярки цветове, както децата са привлечени от панаирите.

Установено е, че нещастните хора са по-склонни да се опитват да променят живота си чрез покупки. Установено е, че 33 % от потребителите показват „високо ниво на пристрастяване към прибързани или ненужни покупки”.

Днес много хора казват, че са нещастни, отчуждени, безпомощни, свръхстресирани или депресирани. Времето, прекарано по магазините, наистина кара хората да се почувстват по-щастливи, но това не е защото магазините са филантропи и очакват от нас да сме щастливи заради самото щастие. Магазините използват същите психологически похвати и правят всичко възможно да направят пазаруването безразсъдно, приятно изживяване. Всичко, което правят, е предназначено да ни очарова и да ни задържи вътре.

Ако пръскате пари за увеселителни разходки за шопинг терапия, вероятно имате психологически проблем или някаква незадоволена потребност. Очевидно, ако страдате от необходимостта от шопинг терапия, можете да спестите много пари, като овладеете своята зависимост от пазаруването като терапия. Замислете се за своите навици на пазаруване и какво ви дават те. Ако наистина искате да спестите пари, можете да го направите, като спрете да купувате стоки, които в същност не искате, но сте подведени да купите.

Следващият път, когато почувствате, че имате нужда да отидете на пазар просто като терапия, разберете, че вероятно се чувствате нещастни или неудовлетворени по някакъв начин, и направете нещо друго, за да се почувствате щастливи. Ето няколко идеи, които ще ви разтоварят, без да включват купуване на ненужни боклучета или неща, от които всъщност нямате нужда:

–          отидете в картинна галерия, библиотека или музей;

–          направете си пикник някъде наблизо;

–          отидете на дълга разходка;

–          посете приятел, който ви развеселява (но не като ходите заедно на пазар);

–          направете нещо, което отдавна не сте правили;

–          послушайте музика, която харесвате, но отдавна не сте слушали.

Сигурно имате и много други идеи!?

facebook
twitter
googleplus
tumblr

Вашият коментар