In  Блог

Как да изберем удобно бельо?

By janetaladyvip | Comments: 0 | 19.03.2018

Нашите съвети ще ви дадат някои важни насоки, така че да направите най-добрия избор

Повечето от нас носят почти един и същи вид бельо през целия си живот. И при изборът на удобно бельо обаче съществуват множество възможности, но разбира се винаги е доста по-лесно ако знаете какво точно търсите. Важно е освен да харесвате бельото си и да се чувствате удобно в него. Не забравяйте и да се грижите правилно за него.

Модерно или практично

Не се поддавайте на всички модни тенденции. Макар че е нормално да искате да имате едновременно удобно и добре изглеждащо бельо, това не винаги е постижимо, затова поставайте личния си комфорт на първо място. Някои от основните неща, които трябва да имате предвид, преди да поемете следващия си шопинг тур за бельо са:

 Бельото е върху Вас целодневно. Следователно, трябва да се чувствате комфортно в него във всеки един момент.

• Изборът ви винаги трябва да е комплексен: дизайн, цвят, марка, материя, удобство. Само защото е „марково“ не означава, че е най- доброто за вас.

Това че опаковката му изглежда добре, не означава че бельото вътре в нея е удобно. Същото важи и за търговския обект и неговия персонал. Вашето собствено чувство за комфорт е истинският индикатор за качеството.

 Дори и да не изглежда толкова атрактивно на витрината, това не е гаранция, че няма да ви стои добре и да ви осигури комфорт.

Правилният размер

Бельо, което стяга, дразни, забива се в кожата или ви причинява други подобни неприятни усещания може да се окаже един от най-лошите ви ежедневни кошмари. Ето и някои от основните начини, да си гарантирате, че избирате правилния размер бельо:

 Бъдете честни със себе си. Избягвайте изкушението да си избирате бельо, което е с един размер по-малко от вашия, само защото смятате че бихте изглеждали по-добре в него. В действителност размер, който е твърде малък за вас няма да ви осигури по-атрактивна визия, а само ще притисне прекалено много кожата ви извън очертанията на бельото.

• Когато избирате сутиен го измерете правилно преди да го закупите. Той не трябва да притиска гръдната тъкан, защото именно така може да причини увисване или изкривяване при стоене. Винаги коригирайте нивото на стегнатост на презрамките си, когато това е нужно, тъй като формата на гърди ви се изменя с течение на годините.

• За боксерките и слиповете. Сравнете размера на вашата талия с този, който е отпечатан на гърба на кутията на бельото. Основните неща, които трабва да имате предвид са, че не е добра идея боксерките да са впити в краката ви, да са ви тесни в талията или да са прекалено увиснали или стегнати и да се забиват в кожата ви.

• Измерете у дома. Изпробването на бельо често не е разрешено в магазините от хигиенни съображения. Ако не сте сигурни какъв е точния ви размер, можете да вземете няколко чифта с различни размери и да ги изпробвате у дома. Когато намерите вашия се върнете и си купете повече чифтове от него.

 Помолете за помощ продавач/ката. В повечето случаи един добър продавач може да определи точния ви размер само с един поглед.

Търсете качествени материи

Понякога именно материята на бельото може да бъде една от основните причина за дискомфорт, особено ако е дразнеща, спарваща или притискаща. Следните съвети могат да ви помогнат да направите правилния избор на тъкан:
• Когато прокарате ръка през бельото, материята трябва да създава у вас чувство на комфорт, мекота и гладкост.
 Ако е прекалено тънка или прекалено дебела това не е правилният избор за вас. Дебелите тъкани могат да създават усещане за тежест и да не изглеждат толкова добре.
 Търсете меки тъкани. Памукът е най-добрият избор, защото позволява на кожата ви да диша и същевременно е лесна за поддръжка материя. Други добри алтернативи могат да бъдат ликра, микрофибър, кашмир и висококачествен полиестер. Коприната и сатенът са прекрасен избор, но са трудни за поддръжка, тъй като изискват ръчно пране. Смесените тъкани често се оказват доста добър избор. Четете внимателно етикетите на бельото, за да сте наясно за предполагаемите проблеми, които бихте могли да имате от съответната материя.
• Не забравяйте, че не трябва да избирате материи, които биха раздразнили кожата ви и биха ви накарали да се чувствате некомфортно в собственото си бельо.

Безшевно бельо

Въпреки че шевовете върху чифт бельо не са грозни и не притесняват повечето хора, всъщност могат да се окажат проблем, ако носите например прекалено прилепнало бельо за по-дълъг период от време. Освен, че могат да предизвикат чувство на дискомфорт и да оставят неприятни следи по тялото ви, при хората с чувствителна кожа могат да предизвикат дори сърбеж и зачервяване.

Изберете своя модел

Бельото пристига в магазините както в различна цветова гама, така и в различни форми и модели. Това че даден вид бельо изглежда привлекателно и удобно или ви е препоръчано от някой не означава автоматично, че самите вие ща се чувствате добре в него. Ето и някои съвети от нас:

• Опитайте различни видове сутиени и долно бельо, за да стигнете до най-правилния избор за самите вас.
 Сутиените например могат да бъдат доста различни модели – с кръстосани презрамки, без презрамки, с предно закопчаване, сутиен тип бриджитка, безшевни сутиени, повдигащи, със сменяеми презрамки, без банели или вграден сутиен.
 Долното бельо също може да варира от прашки до бикини и слипове.
Помислете добре за това как протича денят ви. Ако сте спортист, потърсете удобно спортното бельо, което ще ви осигури нужната свобода на движенията през целия ден. Ако работата ви е в офис, е изненадващо, че същия този тип бельо отново е подходящ за вас. Ако не сте много активни, поради болест или някаква друга причина е най-добре да си изберете нещо удобно и по-отпуснато.

Долното бельо

Проверете до колко е стегната еластичната му лента. Ако е прекалено стегната е възможно да ви стяга, което може да причини спиране притока на кръв или да дразнене на кожата. Ако бельо оставя белези по тялото ви спрете да го носите.

Органично бельо

Този тип бельо е от платове с контролиран произход, но също така е и без избелващи и оцветяващи вещества и пестициди, използвани за производството му. Тъй като бельото ви е в постоянен контакт с кожата тези химикали може потенциално да предизвикат дразненето й. Това е особено важно, ако тя е много чувствителна. Проблемът е, че на българския пазар такъв тип бельо може да бъде намерен доста трудно.

Премахнете всички етикети и 
нашивки

Премахването на всички етикети от бельото ви след покупка е задължително. Те могат да предизвикат дразнене особено ако кожата ви е чувствителна. След като бъдат отстранени, винаги можете да ги съхранявате на определено място, ако имате нужда да прочетете инструкциите върху тях.

Грижете се за бельото си правилно

Подходящата грижа за бельото е от съществено значение, ако искате да удължите живота му и да си гарантирате, че бихте се чувствали достатъчно комфортно в него. Предотвратете преждевременното износване на любимото си удобно бельо, като четете внимателно етикета върху него и го съхранявате на проветриви и чисти места. Ето и някои идеи:

 Поставяйте бельото сгънато и подредено в чекмеджета с разделители.
 Сутиените и долното бельо трябва да се съхранява поотделно.
• Използвайте мрежести торби, ако желаете.
 Сутиените могат да се подреждат висящи или наредени на закачалки.
 Пръснете лек аромат върху бельото си, ако искате да си създадете усещане за свежест през целия ден.

Заменяйте бельото си редовно

Не е добра идея да държите старото бельо в гардероба. Както всяка стока и бельото има своя срок на употреба. То започва да губи качествата като външен вид, удобство и конфорт. Редуването на различни чифтове бельо, съчетано с подходящата грижа за него биха могли да удължат живота му значително. Ето и средния срок на годност на някои видове:

 Сутиени от 3 до 6 месеца и по-дълго, ако ги сменяте редовно, но дори и тогава, трябва да изхвърляте старите си сутиени поне веднъж в годината. От съществено значение е да перете сутиените си на ръка, като използвате подходящ сапун за деликатни тъкани.
• Слипове – 6 месеца.

Втори живот за бельото

Вместо да изхвърлите старото бельо, помислете, дали не може да се използва за друго. Ето и някои идеи, с които да започнете:

• Направете портмоне от стария си сутиен
 Рециклирайте чорапите си
 Използвайте старото бельо като парцали за почистване

#Съвети 

 Антибактериалните и дезодориращи препарати са най-подходящи при бельо от X-статичен фибър или екоплатове.
 Ако се потите повече помислете за бельо изработено от влагопоглъщащи материи. Този тип бельо трябва да поглъща влагата и да изсъхва бързо. Можете да го тествате с няколко капки вода върху материята: водата трябва да се абсорбира незабавно.
 Подвижните подплънки в сутиените могат да ви създадат комфорта, който търсите и то на цена по-ниска отколкото хирургическата намеса!
• Първоначалната цел за бельото е била е да защитава скъпите горни дрехи от по-деликатно меришещите зони на тялото (подмишниците, слабините). Помислите за това, при избора на бельо.

!Внимание

 Винаги изпирайте новото бельо, преди да го носите. Никога не можете да бъдете сигурни за това кой го е пробвал в магазина преди вас. Така ще премахнете и всякакви остатъчни химикали, останали след производствения процес.
 Не се водете само от цената.Удобството и усещането за комфорт не винаги са обвързани с прекалено високата цена на дадения артикул.
 Не забравяйте, че атрактивното бельо не е задължително и удобно.

facebook
twitter
googleplus
tumblr

Вашият коментар